3 converted math expression to latex expression
source | link

As i know , it's very common easy to find cutoff frequency and calculate gain at highpass filter.

This is my circuit;

schematic

simulate this circuit – Schematic created using CircuitLab

My source is 1mVp,300Hz frequency and high pass filter cutoff frequency is 10.26 Hz if i wasnt calculate wrong.

What is the problem ?

When i apply this signal to HP filter. Output is 965.67139µV from LTSpice , 988µV from ADsimPE but from my calculation output has to 0.9999 like that.

My Calculation:

Xc = 1 / (2 * pi * 300 * 4.7 * 10^-6); --- > 112.875ohm\$ X_c = \large{\frac{1}{2*\pi*300*4.7\mu}} = 112.875\Omega \$

Z = sqrt (Xc^2 + R^2) --- > sqrt(112.875^2 + 3300^2) ---> 3301.929855\$ Z = \sqrt{X_c^2 + R^2} = 3301.92\Omega \$

final voltage divider is

R / Z --- > 3300 / 3301.929855 * 1mV ----> 0.9994155373µV oooo \$ V_o = \large{\frac{1mV * 3300}{3301.92} = 0.9994mV} \$

it isnt equal some much is it ? I mean if from the spice programs output is 0.9999 or 0.9998 or maybe 0.98 i can say there is error or maybe Negligible case which i dont know but they are saying 0.96 or 0.988... I cant expect that

There two possible in this situtation:

My calculation is wrong or SPICE programs are wrong.

and i also check it AC Analysis in two SPICE programs. they are say gain = 1 at 300 Hz .

Someone explain me , what's going here??? i cant even a trust simulation programs ?

Transient Response

ADIspicePE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

AC Analysis,

ADISimPE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

------UPDATE---------------

after i increase the stop time like 2 second (from 20ms) it will come to value which i desired . I think problem is ,capacitor is charging that time after spesific time itll come desired empedans value

As i know , it's very common easy to find cutoff frequency and calculate gain at highpass filter.

This is my circuit;

schematic

simulate this circuit – Schematic created using CircuitLab

My source is 1mVp,300Hz frequency and high pass filter cutoff frequency is 10.26 Hz if i wasnt calculate wrong.

What is the problem ?

When i apply this signal to HP filter. Output is 965.67139µV from LTSpice , 988µV from ADsimPE but from my calculation output has to 0.9999 like that.

My Calculation:

Xc = 1 / (2 * pi * 300 * 4.7 * 10^-6); --- > 112.875ohm

Z = sqrt (Xc^2 + R^2) --- > sqrt(112.875^2 + 3300^2) ---> 3301.929855

final voltage divider is

R / Z --- > 3300 / 3301.929855 * 1mV ----> 0.9994155373µV oooo

it isnt equal some much is it ? I mean if from the spice programs output is 0.9999 or 0.9998 or maybe 0.98 i can say there is error or maybe Negligible case which i dont know but they are saying 0.96 or 0.988... I cant expect that

There two possible in this situtation:

My calculation is wrong or SPICE programs are wrong.

and i also check it AC Analysis in two SPICE programs. they are say gain = 1 at 300 Hz .

Someone explain me , what's going here??? i cant even a trust simulation programs ?

Transient Response

ADIspicePE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

AC Analysis,

ADISimPE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

------UPDATE---------------

after i increase the stop time like 2 second (from 20ms) it will come to value which i desired . I think problem is ,capacitor is charging that time after spesific time itll come desired empedans value

As i know , it's very common easy to find cutoff frequency and calculate gain at highpass filter.

This is my circuit;

schematic

simulate this circuit – Schematic created using CircuitLab

My source is 1mVp,300Hz frequency and high pass filter cutoff frequency is 10.26 Hz if i wasnt calculate wrong.

What is the problem ?

When i apply this signal to HP filter. Output is 965.67139µV from LTSpice , 988µV from ADsimPE but from my calculation output has to 0.9999 like that.

My Calculation:

\$ X_c = \large{\frac{1}{2*\pi*300*4.7\mu}} = 112.875\Omega \$

\$ Z = \sqrt{X_c^2 + R^2} = 3301.92\Omega \$

final voltage divider is

\$ V_o = \large{\frac{1mV * 3300}{3301.92} = 0.9994mV} \$

it isnt equal some much is it ? I mean if from the spice programs output is 0.9999 or 0.9998 or maybe 0.98 i can say there is error or maybe Negligible case which i dont know but they are saying 0.96 or 0.988... I cant expect that

There two possible in this situtation:

My calculation is wrong or SPICE programs are wrong.

and i also check it AC Analysis in two SPICE programs. they are say gain = 1 at 300 Hz .

Someone explain me , what's going here??? i cant even a trust simulation programs ?

Transient Response

ADIspicePE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

AC Analysis,

ADISimPE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

2 added 239 characters in body
source | link

As i know , it's very common easy to find cutoff frequency and calculate gain at highpass filter.

This is my circuit;

schematic

simulate this circuit – Schematic created using CircuitLab

My source is 1mVp,300Hz frequency and high pass filter cutoff frequency is 10.26 Hz if i wasnt calculate wrong.

What is the problem ?

When i apply this signal to HP filter. Output is 965.67139µV from LTSpice , 988µV from ADsimPE but from my calculation output has to 0.9999 like that.

My Calculation:

Xc = 1 / (2 * pi * 300 * 4.7 * 10^-6); --- > 112.875ohm

Z = sqrt (Xc^2 + R^2) --- > sqrt(112.875^2 + 3300^2) ---> 3301.929855

final voltage divider is

R / Z --- > 3300 / 3301.929855 * 1mV ----> 0.9994155373µV oooo

it isnt equal some much is it ? I mean if from the spice programs output is 0.9999 or 0.9998 or maybe 0.98 i can say there is error or maybe Negligible case which i dont know but they are saying 0.96 or 0.988... I cant expect that

There two possible in this situtation:

My calculation is wrong or SPICE programs are wrong.

and i also check it AC Analysis in two SPICE programs. they are say gain = 1 at 300 Hz .

Someone explain me , what's going here??? i cant even a trust simulation programs ?

Transient Response

ADIspicePE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

AC Analysis,

ADISimPE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

------UPDATE---------------

after i increase the stop time like 2 second (from 20ms) it will come to value which i desired . I think problem is ,capacitor is charging that time after spesific time itll come desired empedans value

As i know , it's very common easy to find cutoff frequency and calculate gain at highpass filter.

This is my circuit;

schematic

simulate this circuit – Schematic created using CircuitLab

My source is 1mVp,300Hz frequency and high pass filter cutoff frequency is 10.26 Hz if i wasnt calculate wrong.

What is the problem ?

When i apply this signal to HP filter. Output is 965.67139µV from LTSpice , 988µV from ADsimPE but from my calculation output has to 0.9999 like that.

My Calculation:

Xc = 1 / (2 * pi * 300 * 4.7 * 10^-6); --- > 112.875ohm

Z = sqrt (Xc^2 + R^2) --- > sqrt(112.875^2 + 3300^2) ---> 3301.929855

final voltage divider is

R / Z --- > 3300 / 3301.929855 * 1mV ----> 0.9994155373µV oooo

it isnt equal some much is it ? I mean if from the spice programs output is 0.9999 or 0.9998 or maybe 0.98 i can say there is error or maybe Negligible case which i dont know but they are saying 0.96 or 0.988... I cant expect that

There two possible in this situtation:

My calculation is wrong or SPICE programs are wrong.

and i also check it AC Analysis in two SPICE programs. they are say gain = 1 at 300 Hz .

Someone explain me , what's going here??? i cant even a trust simulation programs ?

Transient Response

ADIspicePE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

AC Analysis,

ADISimPE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

As i know , it's very common easy to find cutoff frequency and calculate gain at highpass filter.

This is my circuit;

schematic

simulate this circuit – Schematic created using CircuitLab

My source is 1mVp,300Hz frequency and high pass filter cutoff frequency is 10.26 Hz if i wasnt calculate wrong.

What is the problem ?

When i apply this signal to HP filter. Output is 965.67139µV from LTSpice , 988µV from ADsimPE but from my calculation output has to 0.9999 like that.

My Calculation:

Xc = 1 / (2 * pi * 300 * 4.7 * 10^-6); --- > 112.875ohm

Z = sqrt (Xc^2 + R^2) --- > sqrt(112.875^2 + 3300^2) ---> 3301.929855

final voltage divider is

R / Z --- > 3300 / 3301.929855 * 1mV ----> 0.9994155373µV oooo

it isnt equal some much is it ? I mean if from the spice programs output is 0.9999 or 0.9998 or maybe 0.98 i can say there is error or maybe Negligible case which i dont know but they are saying 0.96 or 0.988... I cant expect that

There two possible in this situtation:

My calculation is wrong or SPICE programs are wrong.

and i also check it AC Analysis in two SPICE programs. they are say gain = 1 at 300 Hz .

Someone explain me , what's going here??? i cant even a trust simulation programs ?

Transient Response

ADIspicePE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

AC Analysis,

ADISimPE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

------UPDATE---------------

after i increase the stop time like 2 second (from 20ms) it will come to value which i desired . I think problem is ,capacitor is charging that time after spesific time itll come desired empedans value

1
source | link

High Pass filter gain at higher frequency than cutoff frequency

As i know , it's very common easy to find cutoff frequency and calculate gain at highpass filter.

This is my circuit;

schematic

simulate this circuit – Schematic created using CircuitLab

My source is 1mVp,300Hz frequency and high pass filter cutoff frequency is 10.26 Hz if i wasnt calculate wrong.

What is the problem ?

When i apply this signal to HP filter. Output is 965.67139µV from LTSpice , 988µV from ADsimPE but from my calculation output has to 0.9999 like that.

My Calculation:

Xc = 1 / (2 * pi * 300 * 4.7 * 10^-6); --- > 112.875ohm

Z = sqrt (Xc^2 + R^2) --- > sqrt(112.875^2 + 3300^2) ---> 3301.929855

final voltage divider is

R / Z --- > 3300 / 3301.929855 * 1mV ----> 0.9994155373µV oooo

it isnt equal some much is it ? I mean if from the spice programs output is 0.9999 or 0.9998 or maybe 0.98 i can say there is error or maybe Negligible case which i dont know but they are saying 0.96 or 0.988... I cant expect that

There two possible in this situtation:

My calculation is wrong or SPICE programs are wrong.

and i also check it AC Analysis in two SPICE programs. they are say gain = 1 at 300 Hz .

Someone explain me , what's going here??? i cant even a trust simulation programs ?

Transient Response

ADIspicePE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here

AC Analysis,

ADISimPE,

enter image description here

LTSpice,

enter image description here