2
\$\begingroup\$

I have build a circuit with the purpose of driving a ~1000VA AC motor. The motor controller fires a triac only at zero crossings. The circuit is as follows:

schematic

simulate this circuit – Schematic created using CircuitLab

Both C2 and C1 are ceramic capacitors. R4 is a 5W resistor, the rest is regular 1/8W. The BTA208S-800E has a proper heatsink mounted directly to it.

The problem is this: after a few seconds of operation the circuit gets really hot and a little later starts to malfunction (random firing, loss of speed control).

The motor is from a old vacuum cleaner and therefore I have no datasheet for it (Google didn't yield any results either).

The circuit is one found on the internet, since I do not have the required knowlegde to calculate RC snubbers.

\$\endgroup\$
  • 1
    \$\begingroup\$ What's the question? \$\endgroup\$ – Phil Frost Jul 3 '14 at 10:56
  • \$\begingroup\$ does the problem occur with a lower load? \$\endgroup\$ – miceuz Jul 3 '14 at 11:14
2
\$\begingroup\$

The BT208S is a smallish SMT triac- you will be dissipating 5-6W (assuming European mains) with a 1000VA motor. That's a lot of power.. Probably your heat sink is woefully inadequate for the power dissipation and the triac is overheating.

If just mounted on FR4 board the Rth-ja is 75K/W so 5W would heat it to about 400C -- so maybe your heatsink is better than that, but nowhere good enough.

Edit: For that amount of power, to keep the junction temperature sensible, you either need a BIG heatsink coupled thermally to the MT2 of the triac (might require an aluminum board) or a fairly large heatsink with a lot of air flowing over it.

If you just want to turn the motor on and off, forget about the triac and use a power relay.

\$\endgroup\$
  • \$\begingroup\$ because of the desired footprint size of the PCB, I would like to keep SMT components. Also, the TRIAC is rated up to 8 amps, so there must be a way to use this TRIAC at 4-5 amps right? If a heatsink isn't the solution, what is? \$\endgroup\$ – Roel Jul 3 '14 at 11:21
  • \$\begingroup\$ @Roel See my edit above. \$\endgroup\$ – Spehro Pefhany Jul 3 '14 at 11:29
-1
\$\begingroup\$

R3 = 2.7k, R2 = 220R, C1 = 100n and connects to NEUTRAL, NOT gate. Works fine for me.

\$\endgroup\$
  • \$\begingroup\$ This sounds like it might be a worthwhile answer, but can you expand on it a bit to explain your reasoning? \$\endgroup\$ – Dave Tweed Sep 13 '14 at 21:14

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.