0
\$\begingroup\$

I just got the aforementioned device and, upon writing a simple program (it compiles) and going into Programmer, when I try to program the device with the .sof file, I see is (Failed) and Quartus' Messages says

Error (209031): Device chain in Chain Description File does not match physical device chain -- expected 1 device(s) but found 2 device(s).

Furthermore, when I try to use the Board Test System that comes with the kit, I get

Java.lang.Exception: No USB Blaster detected.

even though I know 100% that I have the USB blaster driver installed, and have been using it with a different Cyclone II board.

I suspect there might be some sort of mismatch between the version of Quartus I have (13sp1) and the version of Quartus indicated by the development kit that comes with my device (12.1) but I cannot be sure.

\$\endgroup\$
  • \$\begingroup\$ Have you updated the firmware on the usb blaster? Quartus stinks, its buggy, sometimes you have to push a few buttons to get it to recognize \$\endgroup\$ – Voltage Spike Dec 21 '16 at 19:46
  • \$\begingroup\$ Look int Quartus Messages window - what is the error being displayed? Did you select USB Blaster in the device list to be used for programming? I do not think it is software version issue, if your version supports the device it should work with it OK (e.g. ver 14 does not support Cyclone 3 - and this device just does not appear in the list). \$\endgroup\$ – Anonymous Dec 21 '16 at 19:49
  • \$\begingroup\$ @Anonymous added the message \$\endgroup\$ – Dmitri Nesteruk Dec 21 '16 at 20:00
  • 1
    \$\begingroup\$ You have two devices in your chain description, probably because in the programmer you've both asked it to detect the chain, and then loaded in a SOF which describes a device. Clear out the programmer and just load the SOF and try again. \$\endgroup\$ – user1844 Dec 21 '16 at 20:03
  • 1
    \$\begingroup\$ Cool, now you can use Google and search for answer, for example alteraforum.com/forum/archive/index.php/t-49407.html \$\endgroup\$ – Anonymous Dec 21 '16 at 20:13
1
\$\begingroup\$

The problem was with the fact that, in order to program the Cyclone, the Programmer needs all devices in the device list and it turns out there is a secondary Max II device that needs to be there as well. I did an Auto-Detect, removed the duplicate Cyclone, and everything worked find from then on.

|improve this answer|||||
\$\endgroup\$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.