0
\$\begingroup\$

I've had a MSP430 for a very long time, but only recently got interested in it.

The chip in my MSP430 is a MSP430G2231, which according to http://energia.nu/Guide_MSP430LaunchPad.html I should be able to use with Energia.

But it doesn't show up in the board list, and when I try to compile the blink sample I get this error.

Energia: 1.6.10E18 (Windows 10), Board: "MSP-EXP430G2553LP"

:0:12: warning: missing whitespace after the macro name [enabled by default]

Sketch uses 760 bytes (4%) of program storage space. Maximum is 16,384 bytes. Global variables use 20 bytes (3%) of dynamic memory, leaving 492 bytes for local variables. Maximum is 512 bytes. MSPDebug version 0.22 - debugging tool for MSP430 MCUs Copyright (C) 2009-2013 Daniel Beer This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

usbutil: unable to find a device matching 0451:f432 An error occurred while uploading the sketch

This report would have more information with "Show verbose output during compilation" option enabled in File -> Preferences.

Not sure what I'm missing...

Device info:

enter image description here

New details:
Contacted the developer, and they sent me this:

Please see the work-around for this in this thread: http://forum.43oh.com/topic/9848-energia-1610r18-windows-7-launchpad-msp430g2553-dont-load-sketch/?p=74156

Will be fixed in the next core release.

Which has a work around to get this fixed:

  1. copy \hardware\tools\DSLite\DebugServer\drivers\MSP430.dll to \hardware\tools\msp430\bin\
  2. edit \hardware\energia\msp430\boards.txt an change the 2 occurrences of rf2500 with tilib
  3. restart energia and you should be able to upload to the MSP-EXP430G2 with MSP430G2553.

Now I'm getting this error:

MSP430_GetNumberOfUsbIfs
MSP430_GetNameOfUsbIf
Found FET: HID0016:COM5
MSP430_Initialize: HID0016:COM5
Firmware version is 20409001
MSP430_VCC: 3000 mV
MSP430_OpenDevice
MSP430_GetFoundDevice
Device: F20x2_G2x2x_G2x3x (id = 0x0035)
2 breakpoints available
MSP430_EEM_Init
Chip ID data: f2 01 02
Erasing...
Programming...
Writing 842 bytes at c000...
tilib: MSP430_Memory: Could not write device memory (error = 7)
MSP430_Run
ihex: error on line 55
tilib: MSP430_Run: Could not run device (to breakpoint) (error = 17)
MSP430_Close
the selected serial port MSP430_Close does not exist or
your board is not connected

\$\endgroup\$
  • \$\begingroup\$ "MSP430" is the name of a CPU architecture, with hundreds of models. What board do you have? \$\endgroup\$ – CL. Feb 10 '17 at 7:43
  • \$\begingroup\$ @CL. It just says MSP430G2 Rev 1.3 on top... the chip is the MSP430G2231, the bottom has a sticker that says Rev 1.4(?) And another says 100706073. When I program it from CCS I just use the number on the chip and it works. I just like the Arduino language better. \$\endgroup\$ – AndyD273 Feb 10 '17 at 12:34
  • \$\begingroup\$ Okay, "MSP-EXP430G2553LP" is the correct board, and G2231 is the correct chip. But "unable to find a device matching 0451:f432" means that the board was not found. Does it show up in Device Manager? If yes, what are its hardware IDs? \$\endgroup\$ – CL. Feb 10 '17 at 13:33
  • \$\begingroup\$ @CL. I added a screenshot of my device manager and stuff. I don't know if that's the ID you mean, or if there is another that I need... \$\endgroup\$ – AndyD273 Feb 10 '17 at 18:39
  • \$\begingroup\$ There should be another port besides the Application UART. Use View/Devices by Connection. You can find the hardware IDs in the device's properties. \$\endgroup\$ – CL. Feb 10 '17 at 19:34

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.