I am having difficulty in figuring out some basic stuff and confused with multiple equations.
I am working on a simulator which simulate a hybrid vehicle journey for some period of time. During journey the vehicle brakes and regenerate energy.
I have already calculated:
- How much energy vehicle is regenerating at each braking event in kWh.
- How long is each braking event in seconds (Time).
Battery specifications are:
Storage = 30.6 kWh or 46 Ah Max Peak Power = 406 kW for 10 Sec Voltage = Nominal = 666 V , Min = 486 V , Max = 756 V Battery Ratting = 6C Battery max Charge / max Discharge Rate per hour = 6C * 46 Ah = 276 A
All I want to know is that in one second time, how much energy I can send to battery and discharge from battery?
So in my algorithm I can automate the code to send only the amount of energy which battery can absorb for such given period of time and destroy rest in brake resistors.
I have tried this method but I am not sure if I am doing it correct.
please correct me if I am wrong.
Energy = V x I x T
Energy = 666(V) x 46(Ah) x 1 (hr) = 30636 Wh.
Now, Battery ratting is 6C. So,
Charge/Discharge current = 6 x 46 = 276 A.
Now, with 6C ratting:
Time to charge or Discharge (Run Time) = 46 (Ah) / 276 (A) = 0.17 hr
Run Time in Minutes = 0.17 x 60 = 10.20 Min
From this I can calculate 30636 Wh /10 min = 3063.6 Wh energy can be charged and discharged from battery each minute. (for 10 minutes period)
Considering this, 3063.6 wh / 60 sec = 51.06 wh energy can be charged or discharged from battery at each second at 6C rating.
Again for Ws = 30636*3600 = 110289600 Ws /10 min = 11028960 Ws energy can be charged and discharged from battery each minute. (for 10 minutes period)
Please correct me if I am wrong and guide me to perform these calculations properly.