0
\$\begingroup\$

I got a task of building pure sine wave inverter, and I wanted to simulate my circuit before building it. File is in link. Problem is that the simulation stops after few seconds with error message: I tried changing mosfet models, but it didn't help... Any ideas?

enter image description here

WRONG SCHEMATIC: http://fifi.starkom.eu/rahchat/uploads/1593790276.asc

EDIT:

Solution was exactly right, thanks for fast help. There is working Schematic (looking a bit better, and also added deadtime)

NEW SCHEMATIC: http://fifi.starkom.eu/rahchat/uploads/1593842342.asc

\$\endgroup\$
  • \$\begingroup\$ While it's nice that you shared your schematic, you are using 3rd party symbols and libraries, which not everyone would have. It's a good idea to copy these and the project in one folder, then archive it. This way, anyone downloading your archived project will get to have both your custom symbols and the libraries, models, etc. \$\endgroup\$ – a concerned citizen Jul 3 at 19:30
  • \$\begingroup\$ I will update that, but I have all symbols mixed with those orginal ones.. \$\endgroup\$ – fifi_22 Jul 3 at 19:35
  • 2
    \$\begingroup\$ Now that you got your answer, it might be too late (unless you consider future readers), but it's an advice that could prove useful to yourself, and to others, as well. \$\endgroup\$ – a concerned citizen Jul 3 at 19:37
1
\$\begingroup\$

Thank you for including the .asc file.

If you replace the IR2110 model with the IR2110A model it will converge, albeit rather slowly. I don't know the exact difference. Others have had similar problems.

| improve this answer | |
\$\endgroup\$
  • 1
    \$\begingroup\$ Thank You So MUCH! Worked Fine!!! PS.. What is unusual in sharing all resources that might be useful to solve the problem? \$\endgroup\$ – fifi_22 Jul 3 at 17:14
  • \$\begingroup\$ @fifi_22 Looking at your schematic (what is available to me, without having your custom symbols and libraries), are you sure you want to keep that particular configuration for the final half-bridge? If R24 is meant to be the load, it will not function the way you'd expect it to. Also, all those wild connections make the schematic hard to read. \$\endgroup\$ – a concerned citizen Jul 3 at 19:33
  • \$\begingroup\$ I know, the resistor is in the wrong place, but it wasnt ment to be load - I was trying to add some resistance in case that this could struggle simulator - I really tried strange things. Also schematic will be redrawn, i wanted to make sure everything is ready to make better one, and I will publish finished schematics, and if it will work - also board layouts etc. \$\endgroup\$ – fifi_22 Jul 3 at 19:38

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.